Monday, November 30, 2009

nota fizikk

kepada anak2 murid sy. sy minta maaf sbb telupa nak bagi nota tuu... sanagt2 terlupa... nanti dtng sekolah claim duit ek. soriiiii. good luck for ur spm

One more thing nota nie aderr copy right jng bagi kepada sesiapa pun selain dari bdk 5sc3

dapatkan kat hudah ek!!!!

Friday, November 27, 2009

HARI YANG MENYAKITKAN HATI

macam bodoh... tulah ayatnya.. telefon hanya nak menyakitkan hati saja... sori kali nie nak gak luahkan sakit ati. nie kerje orng bodoh yang cuba nak drag orng lain jadi bodoh mcm dia. di tanya plak tujuan hidup aku. napelak? suka ati akulah nak tentukan mcmm. nape ko punya hidup dah cukup baik kerr? ingat duit tuu segala2nya..... kalau hidup dok terkejer2 ke duit ko mati pun ngan duitlah takderr lain. idup tak semestinya dengan duit semata2, hidup perlu lebih dari itu. hidup juga perlu pada tuhan, hidup perlu pada ketenangan, hidup perlu kpd keikhlasan pada diri sendiri. kalau rasa hidup hanya pada duit, masa kita hilang, kwn juga mungkin hilang n selalunya ya... kwn akan hilang kerana kita jadi mata duitan dek kerana mengejar duit hingga sanggup menggunakan kwn kita semata2 kerana duit dah bila tak bejaya nak mendapatkan apa yg dihajat buang kwn buang saudara. aku benci 'MLM' dah dua kali terkene dek penangan orng2 yg taksub ngan benda nie tapi tak semua kwn MLM aku mcm tu masih ramai yg ok tapi yg lain perhhh..... membuatkan aku membara.... memaksa samapi tahap menghina pun dah ada. Nape aku sebagai ank kakitangan kerajaan tak penah pun kebulurr tak mkn selama nie. aku sbg kakitngn kerajaan tak penah plak ketandusan duit sehingga membawa menderita akibat x aderr duit. dah tak dapat yg di cita nak menghina plak. saudara aku siap buang saudara sbb taknak buatkan dia loan 80K atas nama aku. ko gila???? dah ko tu swasta napa tak buat sendiri nak jugak kakitngn krjaan nie buatkan atasss nama aku gak. kwn aku sampai tarikh ini masih memaksa n kata hidup aku sia2 sbb mengsia2kn pelung ini. depa nie mcm dah tak paham2 hak pemikiran orng agaknya. gila kejarkan duit orng......... akhir ayat dia 'U adalah sangt bodoh n sia2 sbb mensia2kan diri u' sesungguhnya aku bengang sangt raya petama hari raya aji nie.. dari buka mata sampsi nak tido sakit ati yng melampau2. (post nie x lame lahh sbb nanti dah reda marah i akan delete tau)

Monday, November 9, 2009

REZEKI KELUAR DARI BATU

Alhamdulillah.... di saat2 sengkek tahap cipan batu... aderr rezeki tak terduga sehh... hahaha hari nie dapat duit jadi ajk koperasi. banyak gakkk.... mmg rezeki tak di sangkaa.. tolnya.. harap2 taklah i menggunakan kemudahan bank PAMA i yg selalu i buat kalau keringg.... memg rezeki tau sanagt bersyukur tak terkira.....cukuplah balik duit i nie.i aderr takat yg membolehkan diri di istiharkan pokai tegar ia itu bila dlm poket tinggal RM100. masa tuu i hanya nampak papa i jerr...bukan sugerdaddy tau daddy betull tau En Kamil. dialah penyelamat aku.... tq papa i love u so much... muah!!!!

Friday, November 6, 2009

PROGRAM DIET KAK NOR

tahiah kak nor sbb telah mereka satu program baru yg menjadi ikutan ank buah u. selalunya dialah ketua mkn kitaorng, siap bwkkan makanan lagi bagi kita orng mkn. sungguh mulia hati mu. tah napelah plak ketua kitaorng nie, buat resolusi baru nak kurus.. hip hip hidup kak nor. so di sebabkan dialah gak kita orng yg berkesedaran montel nak kurengkan dan seterusnya kecikkan badan. kita orng pada mulanya nak bagi moral support jerr tapi mcmm gi ikot anasir yg di bawanya. best plak bila berjaya dari sehari ke sehari melaporkan kepada ketua yg kami berjaya tak makn nasi ari sebelumnya. so aku mula lambat sikit sbb ter tumpas dek nasi briani puvethradia (pehhh ganas sedap sungguh).. ok berbalik kepada ketua i. dia nie joint program 99 hari tanpa nasi. harap2 ber jayalah ek dia n i. aku dah 5 hari sampai ari nie x makan nasi gi. tapi i tengah usahakan diet tegarlahh... hanya makn roti jerr. agak2 berjaya kerr??. setiap mlm akan antar report kat ketua senarai mknn yg di makan ari nie. so selamat tinggal nasi... bye....bye...
so ari nie nak gi tesco nak beli bahan2 nak buat kimchi. nape nak buat kimchi?? diaorng ckp kimchi dapat kurangkan berat badan dan daie yg ter baik. katanyalah sbbnya orng korea mana yg gemok2. nanti kimchi tu bejaya di hasilkan kutau akan rasa dulu. agak2 lalu kerr kak nor?

nie plak antara cara2 nak menjayakan diet kami
MENU & TIP2……..


Makan quacker oat meal setiap pagi memang sudah terbukti dapat menurunkan kadar kolesterol yg tak bagus.

Kawal lah berat badan dgn menjaga porsi makanan kita. Misalan nya kalau dulu kita makan dua pinggan nasi, sekarang makan satu pinggan saja. Kalau satu pinggan, sekarang setengah pinggan.

Banyakkan merebus. Jangan menggoreng.

Banyakkan makan low fat. Misalan minum kopi hitam/teh kosong. Jgn tambah susu pekat. Jgn makan kek atau dessert seperti pastries yg banyak menggunakan telur dan mentega. Ada kek yg menggunakan putih telur dan minyak makan seperti kek sponge - ini OK.

Makan daging yg berwarna putih seperti dada ayam. Buang kulitnya.

Banyakkan makan dari kacang soy.

Banyakkan sayuran dan buah buahan. Pilih yg warna nya terang atau merangsang seperti lobak merah tapi bukan lobak putih. Pilih bayam,cekur manis, sawi hijau tapi bukan kobis putih. Tembikai dan mangga mempunyai warna yg sungguh exciting.

Bersenam memang lah BORING. tapi kalau kita dapat exercise yg fun, yg kita suka, tak lah boring. Kalau tak ada senaman yg fun, apa kata berjalan kaki? jgn jln slow slow, pantas kan sikit. Pakai seluar panjang yg tak gelobos dan tak ketat dan tak menyapu jln. untuk keselamatan. Jalan selama lima menet setiap hari. Bila dah syiok jln lima menet, jln selama sepuluh menet pulak. Tambah waktu berjalan sehingga satu jam setiap hari atau lebeh. Exercise lima kali seminggu.

teabreak kol 3-6pm
ambil 1 biji buah (apple/orange/kiwi/plum/pear/starfruit/honey dew/papaya/watermelon/dragon fruit/pineapple/grapes etc
jgn ambil (ciku, nangka, cempedak, rambutan, pisang, logan, mangga, durian dan persimmon (buah pisang kaki)…tapi niee buah2 yang paling sedapkan…

dinner pulak kol 7.30 - 9mlm ajee

pastikan kena minum 8 gelas air sehari

kalau masih lapar sebelum tido boleh ambil 1 cawan susu rendah lemak atau 1 cawan low fat yogurt/ 1 cawan soybean yang kurang gula/ 1 cawan milo ‘o’.

makan malam sebelum pukul 7.30mlm kalau boleh.

tapi kalau dah kol 12 masih lapar tak leh tido ambil 1-2 sudu cereals..kalau masih lapar